+38 (044) 334-68-26 | +38 (067) 181-85-46 info@pecb.com.ua

Перегляд ISO 31000 Управління Ризиками

Ризик є добре відомим поняттям: це дія, процес, час, стан, а також все інше. Ризик відіграє величезну роль в нашому житті – прокидаючись вранці, ми ризикуємо проспати роботу, ведучи автомобіль – ризикуємо потрапити в затор, або ще гірше – в нещасний випадок. Ризик потребує управління, яке добре сплановано, має певну послідовність кроків і спосіб вирішення ризику.

 

Що насправді являє собою управління ризиками?

Ризик – це коли те, що відбувається, є невизначеним або небезпечним, в той час як управління само собою передбачає, що ви знаєте як справитися з невизначеними, невідомими і ризикованими ситуаціями. Крім того, на основі цього стандарту вони намагалися створити міжнародний стандарт, який можна було б використовувати в будь-якій країні, незалежно від розміру, складності, управління або типу організації. Стандарт з управління ризиками ISO 31000 був вперше опублікований в 2009 році. Цей стандарт включає в себе основні принципи і рекомендації з управління ризиками на практиці.

Відповідно до політики ISO, стандарти повинні переглядатися кожні п’ять років, а значить час для перегляду ISO 31000 вже настав. Виникає питання: чи дійсно даний стандарт потребує перегляду і чому? Група людей, які мають справу з ризиками на практиці, зазначила, що ISO 31000: 2009 повинен бути переглянутий також разом з ISO Guide 73: 2009, оскільки є необхідність в зміні деяких визначень і термінів, для того, щоб вони були застосовними і актуальними в щодо управління ризиками. Обмежений перегляд був доступний тільки фахівцям, які звернули особливу увагу на ті аспекти, які корпораціям і уряду необхідно було змінити або поліпшити в управління ризиками. Група ISO / TC 262 / WG 2, яка брала участь в нараді, що відбулася в Парижі в березні 2015 року, отримала 656 коментарів, з приводу Стандарту управління ризиками ISO 31000. Процес роботи з коментарями вимагає серйозної задокументованості для того, щоб мати повний технічний огляд по ISO / TC262 / WG 2, який дозволить поліпшити специфікації (DS) і узагальнити їх. Вимоги про деякі зміни в основному спрямовані на додаток А до ISO 31000: 2009 оскільки вони допоможуть організації просуватися вперед, а це саме те, над чим працює SO / TC262 / WG 2.

За словами Julia Graham  президент FERMA оголосив: “ISO 31000 став найпопулярнішим стандартом управління ризиками в світі і одним з найпопулярніших стандартів в бібліотеці стандартів ISO. Вважається, що деякі зміни необхідні для приведення змісту та мови (стилю) до актуального виду “.

“Управління ризиками – про людей і процеси, а не про моделі і технології” – Trevor Levine As.  Перегляд стандарту дуже важливий, процес доопрацювання займає багато часу. ISO / TC 262 / WG 2 в даний час працюють над переглядом ISO 31000 Управління Ризиками. Спочатку учасники групи ISO / TC 262 / WG 2 повинні завершити проект обмеженого огляду ISO 31000: 2009, а потім відправити на голосування для повного технічного розгляду, поки розробку проектної специфікації для New Work Item Proposal (NWIP) не буде завершено. Потім ISO / TC 262 / WG 2 вимагає підтвердження версії обмеженого перегляду і йде на повну технічну доробку. Після цього, ISO / TC 262 / WG 2 має час до кінця червня 2015 для розробки DS і надання результатів голосування членів технічного комітету з останньою чорновою версією стандарту (Committee Draft  – CD)  ISO 31000. Якщо все піде як було заплановано, переглянутий ISO 31000 буде готовий до публікації в середині 2016 року, але, в разі виникнення другої версії, публікація переглянутого стандарту очікується в кінці 2017 року.

Джерела: www.iso.org  | www.ferma.eu

PECB є органом по сертифікації для осіб з широкого спектру професійних стандартів. Серед інших стандартних сертифікатів, він пропонує сертифікацію по ISO 50001. PECB пропонує професійні тренінги по стандартам ISO за наступними напрямками:

 

  •   Сертифікований фахівець з впровадження стандартів (Certified Lead Implementer) (5 днів)
    ● Сертифікований Ведучий Аудитор (Certified Lead Auditor) (5 днів)
    ● Основи впровадження стандарту (Certified Foundation) (2 дні)
    ● Введення в ISO (ISO Introduction) (1 день)

Про автора

Rrezarta Halili менеджер з напрямку Управління  Ризиками та Відповідність Вимогам  (GRC) від PECB. Вона відповідає за розробку і підтримку курсів, пов’язаних з Governance, Risk, and Compliance.

Якщо у вас є як -небудь питання, будь ласка, не соромтеся звертатися до: training@pecb.com.
Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте https://www.pecb.com/iso-31000-training-courses

Search

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com