Чому в світі на ISO 22000 глобальний попит?
Світове виробництво продуктів харчування в останні десятиліття зіткнулася з деякими тривожними результатами. Хвороби харчового походження; забруднювачі харчових продуктів, вплив пестицидів, вплив на навколишнє середовище, неправильне поводження і зберігання їжі, це лише деякі з найбільших проблем безпеки харчових продуктів. Безпека харчових продуктів не тільки істотно впливає на здоров’я населення, а й на міжнародну торгівлю. Безпечне поводження з продуктами починається у виробництві і проходить через кожну точку ланцюга до споживача. Харчові ланцюги є довшими і складнішими через глобалізацію виробництва і закупівель, які безпосередньо впливають на безпеку харчових продуктів.
Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC),оцінює що щороку 1 в 6 (48 американців людина) мільйонів хворіють від хвороб харчового походження, 128000 і 3000 госпіталізовані/ вмирають. Це жахливє число звертає до уваги, що ми живемо в епоху, коли безпека харчових продуктів не повинна задавати будь-які питання. Тому Міжнародна організація по стандартизації ISO 22000 розробила, призначений для забезпечення безпеки, гарантуючи, що немає слабких ланок у ланцюзі постачань продуктів харчування. Завдяки цьому стандарту, єдина мова безпеки використовується і ефективність системи поліпшується, в той час як ризик критичних помилок знижується. ISO 22000 був опублікований в 2005 році і отримав всесвітнє визнання, будучи реалізованим в кращих підприємствах харчової промисловості. На відміну від впровадження системи управління НАССР, яка є обов’язковою, впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ISO 22000: 2005 є добровільним. Тим не менш, деякі з вимог ISO 22000 регулюються законом, такі як системи простежуваності, яка потрібна 178/2002 регулювання ЄС.
Безпекою харчових продуктів є не тільки гарантія якості. Вона включає в себе бізнес-функцій, включаючи закупівлі, продажу і людські ресурси. Найвище керівництво повинне визначати і повідомляти політику безпеки харчових продуктів. Слід забезпечити, щоб політика була відповідно до ролі організації в харчовому ланцюгу. Відповідність як законодавчих, так і нормативних вимог є одним з пріоритетів при реалізації стандарту.
З усією цією складністю, кожна компанія хоче гарантувати, що не відбудеться провал якості в виході. Найпростіший спосіб для створення належної системи забезпечення є впровадження сертифікації ISO 22000. Впровадження ISO 22000 стрімко зростає в усьому світі. Цей стандарт продовжує забезпечувати надійну роботу з темпом зростання в 14%. У 2013 році по всьому світу було видано 26847 сертифікатів, а в 2014 році їх число було збільшено до 30500. Азія і Європа були на вершині списку для присудження сертифікації ISO 22000. Китай є хорошим прикладом країни, яка має чітке розуміння того, чому безпека харчових продуктів є обов’язковим. У Китаї в 2010 році були нагороджені 5575 сертифікатами бізнес-компанії харчової галузі, це більше ніж в два рази по відношенню -2233 до 2009 року, так для порівняння, в тому ж 2010 році були видані сертифікати в наступних країнах в кількості: Греція-1197 , Туреччина-1088, Індія -1020, Румунія- 641, Польща-626, Іспанія-364, Егіпет- 276.
Кожен хоче бути впевненим, що їжа, яку він поставить до столу буде безпечною і здоровою. Саме тому сертифікація ISO 22000 є обов’язковою, якщо ви хочете зробити її значущим в харчовій промисловості. Це працює для всіх типів організацій, так як вона визначає вимоги до системи менеджменту безпеки харчових продуктів і допомагає організації в контролі ризиків безпеки харчових продуктів. ISO 22000 може бути реалізований сам по собі, але він також повністю сумісний з ISO 9001, що дозволяє компанії підсилити свою практику контролю управління якістю. Компанії з сертифікатом ISO 9001 може просто розширити їх сертифікацію ISO 22000. Це ідеальний приклад використання обох стандартів і збільшити безпеку і якість харчових продуктів за спрощеною і ефективної документації. ISO 22000 містить у собі принципи НАССР, всі програми, які визначають умови гігієнічного середовища та, звичайно ж, інші компоненти, які створюють ефективну систему управління. Клієнти шукають компанії з сертифікацією ISO 22000, тому що вони хочуть бути застрахованими, що продукти, інгредієнти які вони використають на найвищому рівні безпеки. Організації, які прагнуть отримати більш широкий доступ на світовому ринку, і які знають важливість задоволених клієнтів будуть пропонувати сертифіковану систему менеджменту харчових продуктів.
60,8% споживачів стурбовані безпекою харчових продуктів і 37,6% говорять, що вони ніколи не будуть використовувати продукт, який був колись знайдений, як невідповідний стандартам безпеки харчових продуктів. Харчове отруєння є одним з найперших питань, чому споживачі не будуть довіряти вашої компанії знову. Харчове отруєння є захворюванням, яке в більшості випадків проходить в легкій формі і проходить через кілька днів. Деякі види харчового отруєння можуть бути більш серйозними і навіть смертельними для людей. Забруднення харчових продуктів і води може статися в будь-якому місці, в основному через шкідливих мікробів, викликаних неправильною обробкою, зберіганням і т.д. Харчові отруєння можна запобігти при дотриманні принципів гігієни, рекомендовані ВООЗ такі як: роздільне зберігання сирих і готових продуктів, зберігання продуктів в належній температурі, за допомогою безпечної води і т.д
Переваги сертифікації ISO 22000
–Виявлення, управління і поліпшення процесів безпеки харчових продуктів і зв’язку у всьому ланцюжку поставок
– Надання постачальникам і зацікавленим сторонам впевненості в вашому контролі небезпеки
– Скорочення і навіть ліквідації неблагополучної практики в галузі безпеки харчових продуктів, в тому числі продуктів і нагадує судовий процес
– Ви оціните ваш прогрес на шляху постійного вдосконалення вашої компанії
– Створення успішного іміджу бренду, маркетингу та легкого позиціонування вашого продукту серед кращих
ISO 22000 через десять років після публікації проходить повну ревізію, щоб бути в курсі сучасних вимог з безпеки харчових продуктів. Основні зміни включають в себе верхній рівень структури, підхід до ризиків, цикл роботи і процес. У процесі перегляду, він буде охоплювати всі отримані зауваження, що стосуються безпеки харчових продуктів і спробувати відбити їх у новій версії. Очікується, що він буде опублікований в жовтні-листопаді 2018 року.
PЕCB постійно активна в наданні допомоги організаціям по всьому світу і суспільству в цілому для досягнення найкращих методів з використанням стандартів для забезпечення структури, і намагається зосередити увагу на програмах навчання і розвитку. PЕCB пропонує навчання та сертифікацію послуг з ISO 22000: 2005 Система управління харчовою безпекою, яка гарантує, що ви задовольните всі ваші потреби бізнесу. З PЕCB сертифікацією, ви отримаєте конкурентну перевагу у всьому світі і збільшите доходи вашої компанії. Зростання продуктивності, репутації, розвиток навичок безпеки харчових продуктів і бути в числі перших, щоб знати, що відбувається в області безпеки харчових продуктів, ось лише деякі з багатьох переваг, який Ви отримуєте з PЕCB сертифікацією ISO 22000 системи управління безпечністю харчових продуктів.
Про автора
Сюзана Ajeti є провідним менеджером з маркетингу безпеки, охорони здоров’я і навколишнього середовища при PЕCB. Вона відповідає за проведення маркетингових досліджень при розробці та наданні інформації, що стосується стандартів, ПБ і ООС.
Якщо у вас є які-небудь питання, Ви зможете знайти відповіді на сайті www.pecb.com і www.pecb.com.ua.