+38 (044) 334-68-26 | +38 (067) 181-85-46 info@pecb.com.ua

Чому в світі на ISO 22000 глобальний попит?

Світове виробництво продуктів харчування в останні десятиліття зіткнулася з деякими тривожними результатами. Хвороби харчового походження; забруднювачі харчових продуктів, вплив пестицидів, вплив на навколишнє середовище, неправильне поводження і зберігання їжі, це лише деякі з найбільших проблем безпеки харчових продуктів. Безпека харчових продуктів не тільки істотно впливає на здоров’я населення, а й на міжнародну торгівлю. Безпечне поводження з продуктами починається у виробництві і проходить через кожну точку ланцюга до споживача. Харчові ланцюги є довшими і складнішими через глобалізацію виробництва і закупівель, які безпосередньо впливають на безпеку харчових продуктів.

Про ISO 22000

Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC),оцінює що щороку 1 в 6 (48 американців людина) мільйонів хворіють від хвороб харчового походження, 128000 і 3000 госпіталізовані/ вмирають. Це жахливє число звертає до уваги, що ми живемо в епоху, коли безпека харчових продуктів не повинна задавати будь-які питання. Тому Міжнародна організація по стандартизації ISO 22000 розробила, призначений для забезпечення безпеки, гарантуючи, що немає слабких ланок у ланцюзі постачань продуктів харчування. Завдяки цьому стандарту, єдина мова безпеки використовується і ефективність системи поліпшується, в той час як ризик критичних помилок знижується. ISO 22000 був опублікований в 2005 році і отримав всесвітнє визнання, будучи реалізованим  в кращих підприємствах харчової промисловості. На відміну від впровадження системи управління НАССР, яка є обов’язковою, впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ISO 22000: 2005 є добровільним. Тим не менш, деякі з вимог ISO 22000 регулюються законом, такі як системи простежуваності, яка потрібна 178/2002 регулювання ЄС.

ISO 22000 Сертифікація (Certification)

Безпекою харчових продуктів є не тільки гарантія якості. Вона включає в себе бізнес-функцій, включаючи закупівлі, продажу і людські ресурси. Найвище керівництво повинне визначати і повідомляти політику безпеки харчових продуктів. Слід забезпечити, щоб політика була відповідно до ролі організації в харчовому ланцюгу. Відповідність як законодавчих, так і нормативних вимог є одним з пріоритетів при реалізації стандарту.
З усією цією складністю, кожна компанія хоче гарантувати, що не відбудеться провал якості в виході. Найпростіший спосіб для створення належної системи забезпечення є впровадження сертифікації ISO 22000. Впровадження ISO 22000 стрімко зростає в усьому світі. Цей стандарт продовжує забезпечувати надійну роботу з темпом зростання в 14%. У 2013 році по всьому світу було видано 26847 сертифікатів, а в 2014 році їх число було збільшено до 30500. Азія і Європа були на вершині списку для присудження сертифікації ISO 22000. Китай є хорошим прикладом країни, яка має чітке розуміння того, чому безпека харчових продуктів є обов’язковим. У Китаї в 2010 році були нагороджені 5575 сертифікатами  бізнес-компанії харчової  галузі,  це більше ніж в два рази по відношенню -2233 до 2009 року, так для порівняння, в тому ж 2010 році були видані сертифікати в наступних країнах в кількості: Греція-1197 , Туреччина-1088, Індія -1020, Румунія- 641, Польща-626, Іспанія-364, Егіпет- 276.

Переваги прийняття ISO 22000

Кожен хоче бути впевненим, що їжа, яку він поставить до столу буде безпечною і здоровою. Саме тому сертифікація ISO 22000 є обов’язковою, якщо ви хочете зробити її значущим в харчовій промисловості. Це працює для всіх типів організацій, так як вона визначає вимоги до системи менеджменту безпеки харчових продуктів і допомагає організації в контролі ризиків безпеки харчових продуктів. ISO 22000 може бути реалізований сам по собі, але він також повністю сумісний з ISO 9001, що дозволяє компанії підсилити свою практику контролю управління якістю. Компанії з сертифікатом ISO 9001 може просто розширити їх сертифікацію ISO 22000. Це ідеальний приклад використання обох стандартів і збільшити безпеку і якість харчових продуктів за спрощеною і ефективної документації. ISO 22000 містить у собі принципи НАССР, всі програми, які визначають умови гігієнічного середовища та, звичайно ж, інші компоненти, які створюють ефективну систему управління. Клієнти шукають компанії з сертифікацією ISO 22000, тому що вони хочуть бути застрахованими, що продукти, інгредієнти які вони використають на найвищому рівні безпеки. Організації, які прагнуть отримати більш широкий доступ на світовому ринку, і які знають важливість задоволених клієнтів будуть пропонувати сертифіковану систему менеджменту харчових продуктів.

60,8% споживачів стурбовані безпекою харчових продуктів і 37,6% говорять, що вони ніколи не будуть використовувати продукт, який був колись знайдений, як невідповідний стандартам безпеки харчових продуктів. Харчове отруєння є одним з найперших питань, чому споживачі не будуть довіряти вашої компанії знову. Харчове отруєння є захворюванням, яке в більшості випадків проходить в легкій формі і проходить через кілька днів. Деякі види харчового отруєння можуть бути більш серйозними і навіть смертельними для людей. Забруднення харчових продуктів і води може статися в будь-якому місці, в основному через шкідливих мікробів, викликаних неправильною обробкою, зберіганням і т.д. Харчові отруєння можна запобігти при дотриманні принципів гігієни, рекомендовані ВООЗ такі як: роздільне зберігання сирих і готових продуктів, зберігання продуктів в належній температурі, за допомогою безпечної води і т.д

Переваги сертифікації ISO 22000

Виявлення, управління і поліпшення процесів безпеки харчових продуктів і зв’язку у всьому ланцюжку поставок
Надання постачальникам і зацікавленим сторонам впевненості в вашому контролі небезпеки
Скорочення і навіть ліквідації неблагополучної практики в галузі безпеки харчових продуктів, в тому числі продуктів і нагадує судовий процес
Ви оціните ваш прогрес на шляху постійного вдосконалення вашої компанії
Створення успішного іміджу бренду, маркетингу та легкого позиціонування вашого продукту серед кращих
ISO 22000 через десять років після публікації проходить повну ревізію, щоб бути в курсі сучасних вимог з безпеки харчових продуктів. Основні зміни включають в себе верхній рівень структури, підхід до ризиків, цикл роботи і процес. У процесі перегляду, він буде охоплювати всі отримані зауваження, що стосуються безпеки харчових продуктів і спробувати відбити їх у новій версії. Очікується, що він буде опублікований в жовтні-листопаді 2018 року.
PЕCB постійно активна в наданні допомоги організаціям по всьому світу і суспільству в цілому для досягнення найкращих методів з використанням стандартів для забезпечення структури, і намагається зосередити увагу на програмах навчання і розвитку. PЕCB пропонує навчання та сертифікацію послуг з ISO 22000: 2005 Система управління харчовою безпекою, яка гарантує, що ви задовольните всі ваші потреби бізнесу. З PЕCB сертифікацією, ви отримаєте конкурентну перевагу у всьому світі і збільшите доходи вашої компанії. Зростання продуктивності,  репутації, розвиток навичок безпеки харчових продуктів і бути в числі перших, щоб знати, що відбувається в області безпеки харчових продуктів, ось лише деякі з багатьох переваг, який Ви отримуєте з PЕCB сертифікацією ISO 22000 системи управління безпечністю харчових продуктів.

Про автора
Сюзана Ajeti є провідним менеджером з маркетингу безпеки, охорони здоров’я і навколишнього середовища при PЕCB. Вона відповідає за проведення маркетингових досліджень при розробці та наданні інформації, що стосується стандартів, ПБ і ООС.
Якщо у вас є які-небудь питання, Ви зможете знайти відповіді на сайті www.pecb.com і www.pecb.com.ua.

Search

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com